04 Ocak 2006

5 Pratik Bilgi

Saadet Hanım beni sobelemiş. Böylece yeni yılda ilk yazımı eklemiş oluyorum. Aklıma gelen ilk pratikler inşallah sizlerin de işine yarar.
1- Makarnanızı haşlarken bir tane defne yaprağı atarsanız daha farklı bir lezzet yakalayacaksınız. Ayrıca makarnayı pişirdiğiniz günlerde tarhana, şehriye v.b. çorbalar yapacaksanız makarnanın süzdüğünüz suyunu ziyan etmeyin. Bu suyu çorbalarınızda kullanarak, makarnadan suya geçen vitaminleri değerlendirmiş olursunuz.
2-Kırmızı lahananın daha lezzetli ve yumuşak olması için, doğradığınız lahanaları biraz tuzda bekletin. Hafifçe ovalayıp yıkadıktan sonra derin bir kapta bolca zeytinyağı ve limon suyu ile harman yaparak bir kavanoza doldurun (üzerine biraz daha yağ ekleyebilirsiniz ). Kavanozu hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabına kaldırın. Arzu ettiğiniz zaman kullanabilirsiniz.
3. Bayramdan sonra aşure günleri gelmiş sayılır biliyorsunuz. Genelde aşure tariflerinde buğdayı akşamdan ılık suda ıslamayı tavsiye ederler. Ama ben annemden gördüğüm gibi yapıyorum, sizlere de tavsiye ederim. Bizim oralarda aşurelik buğdaya keşkek diyorlar ve verdiğim bu pişirme yöntemine de keşkek çatlatma deniyor. Eskiden düdüklü tencereler çok olmadığı için belkide bu yöntemi geliştirdiler, bilemiyorum. Ayıklanıp yıkanmış buğdayı pişireceğiniz tencereye koyup kaynamaya bırakın. Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın ve sabaha kadar dinlenmesi için bırakın. Fakat gece uyandığınız zaman bakmanız gerekecek çünkü suyunu çekmiş oluyor. Bunun üzerine alabildiği kadar soğuk su ekleyin. Bu işlemi birkaç kere yapabilirsiniz yada yatmadan önce üzerini bolca su doldurup bırakabilirsiniz. Sabah kalkınca ateşe koyup kaynamaya başlayınca diğer malzemelerini ekleyip aşurenizi tamamlayarak afiyetle yiyebilirsiniz.
4-Kış mevsiminde balığın yeri bir başka oluyor. Bunu da 15-20 gün önce gitmiş olduğumuz bir karadenizli arkadaştan öğrendim. Kolay ayıklanması için balıkları temizlemeden önce bir iki kaşık tuz ekleyip 5-10 dk bekletin daha sonra ayıklayın. Ayrıca yıkama suyuna biraz sirke eklediğiniz zaman daha kolay ve çabuk yıkandığını göreceksiniz. Pişirdikten sonra da evdeki kokuyu almak için ocakta portakal veya limon kabuğunu biraz yaktığınız zaman eve hoş bir kokunun yayıldığını farkedeceksiniz size kolay gelsin
5- Ben de oğluma öksürüğü için toz zencefili balla karıştırıp leblebi tozu diyerek yediriyordum. Neden bal eklediğimi de daha tatlı olması için diye açıklıyordum. Ayrıca ayvanın üzerinden halka şeklinde kesilip çekirdekli yuvası çıkartılır. Buraya bir kaşık tereyağı ilave edilip şimdi sobalar olmadığı için fırında veya küçük bir tencereye koyup kısık ateşte ayva pişinceye kadar kaynatılır dibi tutmayacak kadar su ilave edilir zaten ayva kendi suyunu salacaktır, ister sıcak ister soğukken yenilir öksürüğe çok iyi geldiğini göreceksiniz .
İnşallah bu bilgiler işinize yarar. Ben bu işte acemiyim ama sizlerin sayesinde alışacağım herhalde. Ben de Rahime Hanımı ve Sibelce'yi sobeledim haberiniz olsun.

5 yorum:

Serpilce dedi ki...

Bu pratikler konusu çok iyi oldu.bilmediğimiz bir çok şey vermış.
Balık konusundaki verdiğin bilgiler çok hoşuma gitti.bundan sonra deneyeceğim.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Slm,sayfanizi cok hos buldum ve sitemin kadinlara özel bölümüne ekledim,sizde benim sitemi kendi sayfaniza eklerseniz sevinirim tesekkürler..
Hersey gönlünüzce olsun.

Mine

Adsız dedi ki...

ben irandan örgü hocasıyımm bnce güsel ama basitt olmuşşşşş buraya kadar ününüz ulaştıııı süpersinizzz öküz

Adsız dedi ki...

Best regards from NY! » » »

Adsız dedi ki...

Enjoyed a lot! »